S01E03 - Harry Potter (onzichtbaarheid)

20-05-2019

De films van Harry Potter liggen ondertussen al een tijdje achter ons, maar de magiewereld blijft tot onze verbeelding spreken. Neem nu de onzichtbaarheidsmantel van Harry. Zullen wij, eenvoudige dreuzels, ooit zelf onzichtbaar kunnen worden? Onze wetenschap staat op dat vlak misschien al verder dan je denkt... 

In deze post krijg je alle extra informatie te zien van de aflevering over Harry Potter (onzichtbaarheid).

 • Vantablack is een zwarte coating die 99,96% van alle lichtstralen absorbeert, waardoor 3D-voorwerpen plat lijken te zijn. Met spectaculaire gevolgen, o.a. te zien in dit filmpje.
  https://www.youtube.com/watch?v=9v0_fID_jvA 
 • Op warme dagen is de kans groot dat je het mirage effect zal kunnen waarnemen: De weerspiegeling van de bovenlucht onder de horizon, bvb. op een hete asfaltweg. Maar het mirage effect kan ook in KOUDE omstandigheden voorkomen!

  In extreem koude omstandigheden wordt heel het effect omgedraaid: Het beeld van onder de horizon wordt nu BOVEN de horizon geprojecteerd. Zo zie je bvb een schip bovenop het echte schip varen. 

 • In 2012 gingen deze foto's viraal. Een echte onzichtbaarheidsmantel! Ontwikkeld door het Canadese bedrijf genaamd Hyperstealth.
  Alle Harry Potter fans begonnen spontaan een beetje te Wingardium Leviosa'en. Could this be true...?
  Helaas. Na de vele reacties moest het bedrijf toegeven: Dit zijn conceptfoto's, geen échte foto's. Sindsdien hoorden we nog maar weinig van Hyperstealth. 
 • Het boek dat als inspiratie diende voor deze podcast: 'Harry Potters wetenschap: Hoe magie echt werkt' door Roger Highfield. Heel vlot en leuk geschreven boek dat álle magische aspecten van de Harry Potter wereld probeert te verklaren. Helaas is het boek al vrij oud en waren op dat moment het 6de en 7de boek nog niet uit. Misschien een update schrijven Roger...?
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin