S01E04 - Evolutie

11-07-2019

Charles Darwin was pas 22 toen hij met de Beagle een reis rond de wereld maakte. Toch zouden zijn ontdekkingen tijdens die reis de wereld op zijn kop zetten. Wat maakte die evolutietheorie van Darwin zo belangrijk? Waarom zijn er steeds meer mensen die de evolutietheorie verwerpen? En hoe zal de mens in de toekomst evolueren? 

In deze post krijg je alle extra informatie te zien van de aflevering over Evolutie.

  • Voor als je je ooit had afgevraagd hoe Charles Darwin er als klein jongetje uitzag. You're welcome!
  • Of hier als kwieke dertiger, na zijn reis met de Beagle:
  • Charles Darwin nam verschillende dieren mee terug naar Groot-Brittannië. Eén van die beesten was Harriet de Galapagosreuzenschildpad. Harriet moet geboren zijn rond 1830, en werd in 1835 gevangen door Charles Darwin. Na wat heen en weer getransporteerd te worden kwam ze uiteindelijk terecht in de Australia Zoo in Beerwah, waar ze tot haar dood (in 2006!) verbleef.

    Kanttekening: In 1920 gingen bij een overstroming heel wat documenten verloren, onder andere het dossier van Harriet. Sindsdien was men niet meer helemaal zeker welke schildpad nu precies Harriet was. 🤷‍♂️
  • De allereerste schets die Charles Darwin maakte van een evolutionaire boom (met het iconische 'I Think' in de linkerbovenhoek) is tegenwoordig nog steeds te bezichtigen in het Natural History Museum in New York.
  • Eén van de vele spotprenten die destijds van Charles Darwin gemaakt werd, met als onderschrifit 'Man is but a worm'. Wormen werden gezien als de allerlaagste vorm van leven op aarde, en het feit dat wij als mensen daar mogelijk van zouden kunnen afstammen kon maar op weinig begrip rekenen.
  • De volledige evolutie van de blauwe vinvis wordt hieronder getoond. Van de Indohyus - en zijn huidige 'broertje', het Afrikaanse waterdwerghert:

... Naar de Ambulocetus...

... Naar de Peregocetus...

... Naar de Mystacodon (let vooral op de kleine achterpootjes)...

...En uiteindelijk de blauwe vinvis!

  • De stukjes voorgelezen tekst zijn fragmenten uit 'De reis met de Beagle', geschreven door Charles Darwin zelf, en in het Nederlands vertaald door KNNV Uitgeverij. Dit boek is aangevuld met stukken tekst uit 'On the Origin of Species' en het reisverslag van kapitein FitzRoy, wat voor extra duiding kan zorgen. Ondanks het feit dat dit boek al 200 jaar oud is is het heel vlot geschreven en de moeite waard om door te bladeren! 
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin